Balkana i Banja Luka | 12. JULI | 28KM | Klub lojalnosti

Izletište Balkana i Banja Luka

U sklopu Turističkog centra Balkana nadomak Mrkonjić Grada, nalazi se novosagrađeni hotel Balkana, koji je građen po najvišim standardima projektovanja i opremanja. Pored dobrog jela i pića u centru se nalaze i jezera, te se može uživati u šetnji kroz prirodu.

JEZERA

 

 

 

 

 

 

 

Jezerski dio kompleksa čine dva ovalna vještačka jezera, malo i veliko, ukupne površine 56.000m2. Jezera su izgrađena 70-tih godina prošlog vijeka, a napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac i iz sublakustrijskih izvora ispod Velikog jezera. Jedina otoka je Crna rijeka, koja teče u pravcu jug-sjever i nakon 17 km se ulijeva u rijeku Vrbas.

U julu i avgustu temperatura vode u malom jezeru dostiže ugodnih 20°C, pa je tada jezero pogodno za kupanje u njemu. Veliki broj kupača u toplim ljetnim danima čini ovo mjesto živim i frekfencija gostiju u tim danima je znatno veća, što ova jezera i sam kompleks oko njih čini centralnom turističkom destinacijom ovog regiona.

Veliko jezero je bogato raznim vrstama ribe, a izdvajamo amur, linjak i pastrmku.

ŠETNJA I BORAVAK U PRIRODI

 

 

 

 

 

 

 

Obzirom da su je sam turistički kompleks Balkana smješten pod obroncima planine Lisine i da ruža vjetrova pogoduje osobama sa kardio-vaskularnim oboljenjima i smetnjama preporuke eksperata su da se laganim šetnjama i boravkom u šumi provodi što više vremena.

Šetnje šumskim stazama i blagim usponima oko samog jezera su izuzetno pogodne i djelotvorne za očuvanje zdravlja i uopšte zdravijeg načina života, pogotovo starijih osoba.

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak autobusa u 05:30h iz Srebrenika (hotel Park), prolazak kroz Tuzlu u 06:15h zbog ulaska putnika kod Bingo City Centra, nastavak putovanja kroz Lukavac (TC Belamionix 06:30h) Gračanicu (Fis 07:00h), Doboj (Petrić pumpa 07:30) uz usputna kraća zadržavanja po potrebi grupe. Dolazak u Banja Luku  planiran oko 09:30h. Slijedi obilazak centra grada, i vrijeme za slobodne aktivnosti. U 11:00h polazak autobusom prema Balkani. Slobodno vrijeme za uživanje u jezerima, odmor u prirodi, kupanje, šetnju i druženje. Povratak planiran za 18:00h.

Minimalan broj putnika: 45

Cijena: 28,00KM

Cijena uključuje:

  • prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu
  • pratitelja tijekom putovanja
  • troškove organizacije i prodaje aranžmana.

 Napomena: U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cijena, izmjene programa ili otkaza putovanja najkasnije 2 dana prije početka putovanja. Uplatom karte putnik prihvata opšte uslove putovanja koji su dostupni na web stranici i u agenciji.