Dva noćenja • 22 – 25.11.2024.: OHRID & STRUGA & SKOPLJE

4 DANA / 2 NOĆENJA

POLAZAK: 22.11.2024. POVRATAK: 25.11.2024.

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan (Petak,22.11.2024.) Srebrenik-Tuzla-Beograd-Niš-Struga

Polazak iz Srebrenika u 20:00h, Živinice ( Omega) u 20:20 h,Tuzla(BCC, hotel Tuzla) u 21:00 sata. Putovanje prema graničnom prijelazu Sremska Rača uz zaustavljanje radi prijema putnika. Noćna vožnja.

2.dan ( Subota, 23.11.2024.) Ohrid

Ulazak u Makedoniju u jutarnjim satima. Nastavak putovanja prema Strugi preko Gostivara i Tetova.

Struga je najsunčaniji grad u Makedoniji. Ovaj prelijepi grad leži na Struškom Polju, u podnožju ogromne ljepotice, planine Jablanice, na sjevernoj obali Ohridskog Jezera. Posred grada prolazi rijeka Crni Drim, koja poput zmije od izvora u Sv. Naumu probija se kroz jezero i izlijeva se iz njega baš pred portama grada. Rijeka je prošarana brojnim mostovima koji očaravaju svojim ambijentom i elegancijom i spajaju koloritnu razigranu čaršiju i šetalište. Prema jednoj legendi, u srednjem vijeku u struškom kraju po dolini Crnog Drima bilo je više od stotinu mostova. Jezero je poznato po svojoj kristalno čistoj vodi i bogatom biodiverzitetu, uključujući mnoge endemske vrste.Ime Struga znači jegulja, struže, striža. Antičko ime grada je Enhalon, što u prijevodu sa starogrčkog znači jegulja.

Dolazak u Strugu u prijepodnevnim satima. Grupni obilazak uže jezgre grada. Slobodno vrijeme za odmor i uživanje u nekom od mnogobrojnih restorana pored Ohridskog jezera ili rijeke Crni Drim. Moguć odlazak u Etno selo Vevčani i posjet Vevčanskih izvora.

U jugozapadnom dijelu Makedonije 14 km od Ohridskog Jezera, na obroncima planine Jablanica na nadmorskoj visini od oko 900 m, smješteno je selo Vevčani, tzv. država u državi.

U blizini Vevčana nalaze se Vevčanski izvori, jedan od najpoznatijih i najposjećenijih prirodnih fenomena u Makedoniji koji se proteže na 1370 hektara. Kao Spomenik prirode i ekološke zone s visokim stupnjem zaštite, oni predstavljaju sifonsko vrelo s prosječnim kapacitetom od 1500 l/sek. Pored prirodnih ljepota i značajnih bioloških i hidroloških vrijednosti, izvori imaju svojevrsnu duhovnu vrijednost. Oduvijek se u vodama bacao križ za „Vodice“, a onaj koji ga uhvati bio je blagoslovljen i darovan od sviju. Izvori su obvezni dio aranžmana i masovno su posjećeni od domaćih i stranih gostiju. Uređeni su s info-panelima, pješačkim stazama, mostićima, ambijentalnom rasvjetom, kapelicama.

Posjet izvora je magnet koji će vas dugo pozivati ​​natrag da se napijete bistre vode, da udahnete svježi zrak i da napunite dušu sa zadovoljstvom.

U poslijepodnevnim satima polazak prema Ohridu. Check in u hotel, slobodno vrijeme za odmor.

( Vila Dislievski smještena je u centru Ohrida, 50 metara od Ohridskog jezera)

U večernjim satima odlazak na muziku i svečanu večeru ( tradicionalni menu i makedonska muzika)- uključeno u cijenu aranžmana

Noćenje.

3.dan ( Nedjelja, 24.11.2024.) Ohrid-Sv.Naum- Ohrid

Doručak. Fakultativni izlet u Sv.Naum. Putovanje autobusom do Svetog Nauma, popularnog izletišta u čijoj se u blizini rijeke Crni Drim uliva u Ohridsko jezero. Obilazak manastira koji je osnovao Sveti Naum 895. godine. Nakon obilaska Sv. Nauma vraćamo se u Ohrid. Obilazak znamenitosti Ohrida u pratnji lokalnog vodiča: starogradske uske ulice s tipičnom arhitekturom, Ohridska Čaršija, spomenik Ćirilu i Metodu, Golna Porta, crkva Sv.Sofije, samostan Bogorodice Perivlepte, Samuelova tvrđava (s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero), crkva Sv. Ivana Kanea (sagrađena na litici. Nakon obilaska slijedi slobodno vrijeme za šetnju ohridskom čaršijom sa mnogobrojnim dućanima gdje se prodaju čuveni ohridski biseri i ćilibari. U slučaju da vremenski uvjeti dozvoljavaju, nudimo mogućnost krstarenja Ohridskim jezerom u trajanju od sat vremena (fakultativno). Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Moguća organizacija i odlazak na večeru uz makedonsku muziku,Etno selo Vevčani ( 30 eura po osobi)

4.dan ( Ponedjeljak,25.11.2024.) Ohrid-Skoplje-Tuzla– Srebrenik

Doručak.Check out i polazak iz Ohrida nakon doručka, najkasnije u 09:30 h. Vožnja prema Skoplju preko Tetova, Kičeva i Gostivara. Po dolasku u Skopje slijedi obilazak grada u pratnji vodiča: kuća Majke Tereze, Kameni most iz 6. st., Daut. Pašin hamam iz 15. st., crkva sv. Spasa, tvrđava Kale, stara skopska čaršija, džamija Mustafe Paše, moderni dio grada, spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II… Nakon razgledanja turističkih znamenitosti, slobodno vrijeme za odmor i rucak. Polazak za BiH u poslijepodnevnim satima, najkasnije u 16:30 h. Vožnja preko Kumanova, Niša i Beograda uz pauze na odmorištima uz autoput.

5.dan ( Utorak, 26.11.2024.) Srebrenik

Dolazak na odredište poslije ponoći. Kraj usluge.

  • U cijenu aranžmana je uračunato:
  • Prijevoz autobusom visoke turističke klase
  • Smještaj na bazi dva noćenja,Hotel Villa Disilevski ( ili sličan)
  • Doručak 2x
  • Svečana večera 1x ( tradicionalni menu)+ muzika uživo ( piće – dodatno plaćanje po utrošku)
  • Pratilac tijekom putovanja
  • Obilazak Skopja
  • Naša organizacija
  • PDV
  • U cijenu aranžmana nije uračunato:
  • Troškovi obaveznog putničkog osiguranja (PZO) 10 KM, za osobe preko 60 godina- 20 KM
  • Boravišna taksa, ukupno 6 KM po osobi
  • Doplata za jednokrevetnu sobu 100 KM
  • Doplata za dodatno sjedište u autobusu 80 KM
  • Posebne želje putnika
  • Ulaznice u muzeje i druge objekte od značaja
  • Fakultativni izleti:
  • Obilazak Ohrida i Sv.Nauma s lokalnim vodičem 15 Eura
  • Vožnja brodicom po Ohridskom jezeru 15 Eura
  • Obilazak Vevčanskih izvora 5 Eura
  • Obilazak Skoplja sa lokalnim vodičem 10 Eura
  • Moguća organizacija i drugo veče – odlazak na večeru u Etno selo Vevčani( muzika+ večera 30 eura)

Napomena: Obavezna prijava za sve izlete pri rezervaciji putovanja!


NAPOMENA: Za realizaciju fakultativnih izleta potrebno je minimalno 25 prijavljenih putnika.
Organizator izleta zadržava pravo izmjene termina i uvjeta izvođenja fakultativnih izleta predviđenih
ovim programom.
NAPOMENA: Cijena aranžmana je kalkulisana na bazi 40 osoba. Ukoliko bude manje prijavljenih
putnika možemo realizirati putovanje uz prethodni dogovor s putnicima o korekciji cijene. Ukoliko
dođe do otkazivanja putovanja dužni smo obavijestiti sve klijente koji su izvršili rezervaciju 7 dana prije
polaska na putovanje.

REZERVACIJA PUTOVANJA: Prilikom rezervacije putovanja potrebno je uplatiti avans u iznosu od 30% od ukupne cijene aranžmana, preostali iznos 10 dana prije polaska.

PLAĆANJE ARANŽMANA: Plaćanje aranžmana moguće je izvršiti gotovinski u agenciji ili žiralno na račun agencije. Gotovinske ili žiralne uplate moguće u dvije mjesečne rate. Prva rata u augustu, druga rata u
septembru,10 dana prije polaska na putovanje.

UPOZORENJE:    Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Organizator putovanja ne snosi odgovornost za stvari i prtljagu u razdoblju putovanja iu samim hotelima. Putnik može osigurati svoju prtljagu kod nadležnih osiguravajućih kuća prema uvjetima istih. Svaki putnik je dužan samostalno provjeriti važnost svojih dokumenata i provjeriti zakonske regulative oko ulaska u državu koje su u programu putovanja. Svi putnici su dužni posjedovati valjanu policu putničkog zdravstvenog osiguranja

ODUSTAJANJE PUTNIKA OD PUTOVANJA:

Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvijestiti organizatora putovanja. Datum prijema pisanog otkaza predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada organizatoru, izražene procentualno u odnosu na ukupnu cijenu putovanja, i to:

– 10% ako se putovanje otkaže do 30 dana prije početka,

– 20 % ako se putovanje otkaže 29 do 20 dana,

– 40 % ako se putovanje otkaže od 19 do 15 dana

– 80 % ako se putovanje otkaže od 14 do 8 dana,

– 100 % ako se putovanje otkaže 7 do 0 dana

Za ovo putovanje važe OPŠTI USLOVI PUTOVANJA.