Čarobna Toskana | 22 – 25.112024.

TERMIN POLASKA:

22.11.2024. – 25.11.2024.

Toskanu – mnogi smatraju najljepšom regijom Apeninskog poluostrva zbog njenih 120 zaštićenih zona bajkovite prirode, predivnih predjela i sela, a naročito zbog gradova izuzetne arhitekture, među kojima su najpoznatiji – Firenza, Piza, Sijena, ; San Điminjano, Piza i Luka – proglašeni dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.

Sa veličanstvenom Firencom, svojom prijestolnicom i najpoznatijim simbolom, Toskana je kolijevka renesanse, na njenom tlu su se od 14-16. vijeka rađele nove flozofske i naučne misli, a na osnovama antičke kulture stvorena su vrhunska književna, slikarska, vajarska i graditeljska djela, koja su presudno uticala na umjetnički i društveni preporod mnogih evropskih zemalja. Ona je zavičaj ili mjesto boravka najslavnijih umjetnika toga vremena – Dantea, Petrarke, Bokača, Leonarda da Vinčija, Donatela, Rafaela, Donatela….

Nezaobalizna postaja Toskane je Firenza, njezin najveći i glavni grad. U Firentiskim se ulicama osjeća duh povjesti, kulture i umjetnosti. Firenca i Pisa katkad se nazivaju „gradovima umjetnosti“ a Firencu zovu i „kolijevkom renesanse“.

PROGRAM PUTOVANJA

  1. DAN, Petak 22.11.2024. – BiH

Polazak iz Sarajeva ispred Zemaljskog muzeja u 17:00 sati a iz Tuzle ispred hotela Tuzla u 20:00 sati. Putovanje prema granicnom prelazu sa republikom Hrvatskom sa povremenim zaustavljanjima radi ulaska putnika. Prelazak granice. Noćna vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa pauzama po želji grupe.

  • DAN, Subota 23.11.2024. – PISA – MONTECATINI TERME

Ulazak u Italiju u jutarnjim satima. Vožnja preko Trsta i Venecije do Pise. Po dolasku u Pisu obilazak najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika ovoga grada: Piazza dei Miracoli, Duomo, Battisterio, Campanile, Camposanto. Slobodno vrijeme.  Nakon obilaska Pise slijedi odlazak prema hotelu. Smještaj grupe u hotel. Slobodno veče. Noćenje.

  • DAN, Nedjelja 24.11.2024. MONTEKATINI – FIRENCA
    Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme ili cjelodnevni izlet u Firencu (fakultativno). Firenca je jedan od najposjećenijih gradova u Italiji, koji u svoje zlatno doba ulazi zahvaljujući uzdizanju moćne bankarske porodice Mediči. Iz tog razloga Firenca danas uz Rim čuva najveće umjetničko blago svijeta. Po dolasku u Firenzu slijedi razgledanje grada u pratnji stručnog lokalnog vodiča: piazza Santa Maria Novella, Santa Maria del Fiori, baptisterija, piazza Republica, piazza Signoria, pallazo Vechhio, ponte Vechhio. Slobodno vrijeme u starom centru grada za individualne aktivnosti, kafu u nekoj mnogobrojnih kafeterija ili rucak u nekom od restorana. Povratak u Montekatini Terme u vecernjim satima. Slobodno veče u Mntekatiniju. Noćenje.
  •   DAN, Ponedjeljak 25.11.2024. MONTEKATINI – SIENA – BIH

Doručak. Odjava iz hotela. Mogućnost organizovanja fakultativne posjete Sieni. Putovanje toskanskim krjolicima do Siene koja je jedan od najljepših gradova u regiji Toskane. Obilazak grada u pratnji vodiča : San Domenico, Casa di Santa Caterina, Piazza del Campo, Duome e Battisterio. Slobodno vrijeme do sastanka grupe sa vodičem. Nastavak putovanja prema BiH sa usputnim pauzama po potrebi grupe.  

  •   DAN, Utorak 26.11.2024. BIH

Dolazak u BiH u ponoćnim satima. Kraj usluge.

Cijena aranžmana za rezervacije do 20.10.2024. : 319,00 KM

CIJENA ARANŽMANA : 339,00 KM

                        (Cijena kalkulisana na bazi minimalno 40 putnika)

CIJENA OBUHVATA:

  • Prevoz autobusom visoke turističke klase sa klimom, toaletom, TV/Video/Audio opremom
  • Smještaj na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u regiji Toskana
  • Obilazak lokaliteta prema programu putovanja 
  • Usluge pratioca/vodiča grupe
  • Usluge vodiča tokom putovanja
  • Troškovi rezervacije i organizacije putovanja

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

  • Obavezno međunarodno putničko-zdravstveno osiguranje 10,00 KM po osobi do 60 godina starosti a 20,00 KM po osobi za osobe starije od 60 godina.
  • Boravišna i komunalna taksa 4 eura po osobi po noćenju (plaća se na recepciji hotela) ukupno 8 €
  • Izlet u Pisu 15 € po osobi (obavezna doplata prilikom rezervacije putovanja)
  • Izlet u Firencu 35 po osobi 
  • Izlet u Siena 25 € po osobi 
  • Posebna pogodnost za uplate fakultativnih izleta u agenciji : Firenza 30 a Siena 20 €.
  • Doplata za jednokrevetnu sobu 120,00 KM
  • Doplata za dodatno sjedište u autobusu 130,00 KM
  • Individualni troškovi

Napomena : Cijena aranžmana je kalkulisana na bazi minimalno 40 putnika. Ukoliko bude manje prijavljenih putnika možemo realizovati putovanje uz prethodni dogovor sa klijentima o korekciji cijene.

Napomena : Za realizaciju fakultativnih izleta potrebno je minimalno 25 prijavljenih putnika. Cijena fakultativnih izleta kalkulisana na broj prijavljenih putnika minimum 25 – a u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika cijena fakultative podložna je promjeni prema uslovima lokalne agencije ino-partnera, i organizator izleta može ponuditi korigovane, više cijene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate a u skladu sa mogućnostima organizatora fakultativnog izleta – ino partnera), kao i pravo izmjene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih ovim programom. Izvršilac usluga i pomoći turistima u mjestu odredišta je inopartner. Organizator putovanja zadržava pravo promjene termina izvođenja izleta.

Rezervacija putovanja : Prilikom rezervacije potrebno je dostaviti kopiju pasoša te uplatiti avans u iznosu od 30% ukupne cijene aranžmana a ostatak najkasnije 7 dana do polaska na putovanje. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da je pročitao i prihvatio program putovanja.

Upozorenje : Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Svaki putnik je dužan samostalno provjeriti važnost svojih dokumenata i provjeriti zakonske regulative oko ulaska u države koje su u programu putovanja.

Uz ovo putovanje vrijede opšti uslovi putovanja Ade bus Srebrenik.