Festival Lala | Istanbul | Turska

FESTIVAL LALA ISTANBUL

7 DANA / 4 NOĆENJA   

TERMIN POLASKA:

 1 Termin 13.04.2024. – 19.04.2024.

2 Termin 20.04. – 26.04.2024.

Istanbul –  ima povoljan geostrateški položaj, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu – od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu – čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svjetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu a uz to, i u one rijetke koji su podignuti na sedam brda, kojima se pripisuje vječnost kao Rimu, Jeruzalemu, Lisabonu…

Šesnaest vijekova u kontinuitetu bio je prijestonica tri carstva i pozornica krupnih političkih i društvenih zbivanja, u kome su nastala veličanstvena zdanja i spomenici – simboli moći Vizantijskog i Otomanskog carstva. Uz Aja Sofiju, Topkapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine proglašeni su dijelom svjetske kulturne baštine.

Istanbul je danas dinamičan megapolis sa jednom od najvećih stopa demografskog i privrednog rasta u svijetu. Milionski grad je postao krajem 19. stoljeća. Posljednjih godina izgrađeni su metro i novi aerodrom na azijskoj strani, podmorski željeznički tunel ispod Bosfora, uljepšani mnogi kvartovi i podignuti luksuzni hoteli i tržni centri. Obnovljeni su vrijedni spomenici i bogati muzeji, zahvaljujći čemu je Istanbul bio prijestolnica evropske kulture 2010.

U Istanbulu se svakog aprila održava tradicionalni Međunarodni festival Tulipana. Svake godine, gradske vlasti istanbula zasade milione lukovica Tulipana, koje cvjetaju u gotovo svim bojama, pretvarajući grad na Bosforu u čarobni, šareni ćilim. U najpoznatijim parkovima širom Istanbula bit će predstavljena na stotine vrsta tulipana. Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orjentalnoj historiji i tradiciji. Period 18. stoljeća u Osmanskom carstvu nazivao se „period lala“. Veže se za vrijeme kada su osmanski sultani i veliki veziri bili pod uticajem Francuske i Evrope, zbog čega je i ljubav prema ukrašavanju vrtova, pogotovo tulipana, bila izraženije nego u ostalim periodima Osmanske imperije.

PROGRAM PUTOVANJA

 1. DAN, Subota. – BiH, SRB,BG.

Polazak iz Sarajeva ispred Zemaljskog muzeja u 13:00 sati a iz Tuzle sa Glavne autobuske stanice u 16:00 sati. Putovanje prema G.P.Rača uz usputna zaustavljanja radi ulaska putnika. Noćna vožnja preko Srbije i Bugarske sa pauzama po potrebi grupe.

 • 2. DAN, Nedjelja.- ISTANBUL
  Ulazak u R.Tursku u jutarnjim satima te nastavak voznje pored Edirne do Istanbula. Dolazak u Istanbul planiran je u podnevnim satima. Smještaj u hotel. Nakon smještaja predlažemo fakultativni obilazak znamenitosti starog grada u pratnji lokalnog vodica : hipodrom, (egipatski obelisk, zmijski stub), Aya Sofija (bez ulaznice), Sultanahmetova džamija, najpoznatiji vjerski objekat islamskog svijeta. Zatim šetnja do Topkapi palate, rezidencije sultana puna 4 vijeka, mjesto gdje se odlučivalo o sudbini mnogih naroda širom evrope. Posjeta Topkapi Saraj dvorcu (bez ulaznice) gdje su živjeli sultani i odakle su stotinama godina vladali Osmanskom imperijom. Nakon obilaska slijedi slobodno vrijeme za šetnju i odmor. Noćenje.            
 • 3, DAN, Ponedjeljak. ISTANBUL – KRSTARENJE BOSFOROM – TAXIM

Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme ili nudimo mogućnost sa polaskom na fakultativni izlet „Krstarenje Bosforom“ u pratnji lokalnog vodiča. Vozimo se autobusom do luke a zatim slijedi ukrcaj na brod kojim polazimo na nezaboravno krstarenje Bosforom. Uživanje u Zlatnom rogu–najljepšem dijelu Istanbula, Galata mostu, Galata Kuli, džamiji Selimiji,  Dolmabahče palati, Bešiktašu, Ortakoj kvartu, Rumeli hisaru (čuvena bizantijska tvrđava), Jedi kulama (sedam kula)…. Nakon nezaboravnog krstarenja Bosforom nastavljamo panoramsako razgledanje grada i odlazak na Taksim trg, centar zbivanja i noćnog života u istanbulu. Šetnja najdužom i najpoznatijom shooping ulicom u Istanbulu. Istiklal čadesi gdje ćete naći mnoge poznate svjetske brendove i kupovati po sniženim cijenama. Na kraju Istiklala ulice nalazi se Galata kula koja pruža nezaboravan pogled na Zlatni rog. Slobodno vrijeme za šetnju, odmor i uživanje do sastanka grupe sa vodičem. Nakon sastanka slijedi povratak u hotel. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. Noćenje.

4. DAN, Utorak BALAT – PIERR LOTTI – EYUP – BAGDAD ULICA

Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za individualnu šetnju gradom ili fakultativno odlazak u kvart Balat, boemsku četvrt koja se nalazi na evropskoj strani grada. Cijeli Balat je čuven po šarmantnim kafićima, ali i šarenim uličicama koje kriju jedinstvene butike i neobične detalje. Tako ćete sasvim slučajno naići na neki zanimljiv mural, dok se budete uspinjali na samo brdo na kome se nalazi Balat. Nakon razgleda Balata krećemo na kvart Eyup. Razgled započinjemo sa vidikovcem „Pier Lotti“ sa kojeg ćemo uživati u najljepšem pogledu na Zlatni rog, popiti kafu ili čaj na poznatoj terasi legendarnog starog kafića i uživati u pogledu. Nakon pauze spuštamo se niz brežuljak kroz Islamsko mezarje, te stižemo do Eyupa. Razgled džamije, turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon Eyupa nastavljamo autobusom do shooping zone u Istanbuku, poznate Bagdad ulice gdje možete naći sve marke poznatih brendova i uživati u shoppingu i šetnji. Slobodno vrijeme za šoping u radnjama poznatih brendova. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5.DAN, Srijeda, ORTAKOY – CAMLIDŽA – TURSKO VEČE NA BRODU

Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za individualnu šetnju gradom ili fakultativno odlazak na panormaski razgled Istanbula sa vodičem. Odlazak autobusom do Ortakoya čuvenog kvarta u Istanbulu. Razgled te uživanje u poznatom kvartu i ispjanju turskog čaja uz Bosfor. Nakon Ortakoya nastavljamo obilazak panoramski te autobusom prelazimo u Azijski dio Istanbula gdje ćemo posjetiti novu Čamlidža džamiju koja je ujedno i vidikovac grada odakle se pruža prelijep pogled na evropski dio Istanbula. Nakon posjete džamije, povratak autobusom u hotel. Slobodno vrijeme za šoping i individualne aktivnosti. U večernjim satima predlažemo fakultativni odlazak u restoran na „Tursko veče“, tradicionalni program sa orijentalnim plesom i folklorom, u restoranu na brodu ili u restoranu u centru grada (zavisno od dostupnosti). Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN, Četvrtak. ISTANBUL – EDIRNE                                                                                                           

Doručak. Odjavljujemo se iz hotela i polazimo za Edirne. Dolazak u Edirne u podnevnim satima. Obilazak grada u pratnji vodiča. Džamija Selimija, Eski džamija, zgrada općine i drugo. Slobodno vrijeme za odmor, kupovinu i individualne aktivnosti do polaska prema BiH. Vožnja pravcem Edirne-Sofija–Niš–Beograd uz pauze prema potrebi grupe.

7. DAN, Petak. BIH                                                                                                                                            

Planiran dolazak u BiH u prijepodnevnim satima. Kraj usluge.

Cijena aranžmana za rezervacije do 01.03.2024. : 369,00 KM

CIJENA ARANŽMANA : 389,00 KM

                        (Cijena kalkulisana na bazi minimalno 40 putnika)

CIJENA OBUHVATA:

 • Prevoz autobusom visoke turističke klase sa klimom, toaletom, TV/Video/Audio opremom
 • Smještaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u starom dijelu Istanbula-Fatih/Laleli
 • Obilazak lokaliteta prema programu putovanja  
 • Usluge pratioca/vodiča grupe
 • Usluge vodiča tokom putovanja
 • Troškovi rezervacije i organizacije putovanja
 • PDV

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

 • Obavezno međunarodno putničko-zdravstveno osiguranje 14,00 KM po osobi do 60 godina starosti a 28,00 KM po osobi za osobe starije od 60 godina.
 • Boravišna i komunalna taksa 4 € eura po osobi za 4 noćenja (plaća se na recepciji hotela)
 • Obilazak grada u pratnji lokalnog turističkog vodiča Sultanahmet 10 €
 • Ortakoy, Čamlidža 30 €
 •  Krstarenje Bosforom, Taxim 30 €
 • Balat, Peirr Lotti, Eyup, Bagdad 30 €
 • Paket izleta 80 €
 • Tursko veče na brodu 45 € (prevoz do broda, večera, folklor, trbušni ples, neograničena konzumacija pića)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 150,00 KM
 • Doplata za dodatno sjedište u autobusu 150,00 KM
 • Individualni troškovi

Popusti za djecu do 12 godina u pratnji dvije odrasle osobe : 10 % na cijenu aranžmana.

Napomena : Cijena aranžmana je kalkulisana na bazi minimalno 40 putnika. Ukoliko bude manje prijavljenih putnika možemo realizovati putovanje uz prethodni dogovor sa klijentima o korekciji cijene.

Napomena : Za realizaciju fakultativnih izleta potrebno je minimalno 25 prijavljenih putnika. Cijena fakultativnih izleta kalkulisana na bro prijavljenih putnika minimum 25 – a u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika cijena fakultative podložna je promjeni prema uslovima lokalne agencije ino-partnera, i organizator izleta može ponuditi korigovane, više cijene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate a u skladu sa mogućnostima organizatora fakultativnog izleta – ino partnera), kao i pravo izmjene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih ovim programom. Izvršilac usluga i pomoći turistima u mjestu odredišta je inopartner. Organizator putovanja zadržava pravo promjene termina izvođenja izleta.

Rezervacija putovanja : Prilikom rezervacije potrebno je dostaviti kopiju pasoša te uplatiti avans u iznosu od 30% ukupne cijene aranžmana a ostatak najkasnije 7 dana do polaska na putovanje. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da je pročitao i prihvatio program putovanja.

Upozorenje : Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Svaki putnik je dužan samostalno provjeriti važnost svojih dokumenata i provjeriti zakonske regulative oko ulaska u države koje su u programu putovanja.

Uz ovo putovanje vrijede opšti uslovi putovanja TA Ade bus.