Turska | Istanbul | 4 noćenja već od 579KM |13.10.2021.- 17.10.2021.

ISTANBUL

Avionom iz Sarajeva, 4 noćenja sa doručkom u Istanbulu

 POLAZAK: 13.10.2021.                                                                     POVRATAK : 17.10.2021.  

                                                 

                                                                                                                                                                               

PROGRAM PUTOVANJA  

1.dan (Srijeda, 13.10.2021.) SARAJEVO – ISTANBUL
Planiran dolazak putnika na MA Sarajevo u 10.00 sati. Priprema za let broj PC292. Planirano vrijeme leta u 12.00 sati. Dolazak na aerodrom Istanbul u Istanbulu planiran je u 14.45 sati. Nakon pasoške i carinske kontrole, transfer do hotela. Smještaj u hotel. Nakon smještaja predlažemo zajedničku šetnju te upoznavanje okoline hotela. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2.dan (Četvrtak, 14.10.2021.) ISTANBUL – SULTANAHMET, TOPKAPI                                           

Doručak. Nakon doručka planiran je fakultativni obilazak znamenitosti starog grada : Hipodrom, (egipatski obelisk, zmijski stub), Aya Sofija te do Trga Sultanahmet gdje se nalazi Sultanahmetova džamija, najpoznatiji vjerski objekat islamskog svijeta. Zatim šetnja do Topkapi palate, rezidencije sultana puna 4 vijeka, mjesto gdje se odlučivalo o sudbini mnogih naroda širom evrope. Posjeta Topkapi Saraj dvorcu gdje su đivjeli sultani i odakle su stotinama godina vladali Osmanskom imperijom. Zatim posjeta Aya Sofiji nekadašnjoj hrišćanskoj crkvi, poslije džamija koja je pretvorena u muzej te ponovno vraćena u svrhu džamije. Nakon obilaska slijedi slobodno vrijeme za šetnju i odmor. Noćenje.                                                                     

3.dan (Petak, 15.10.2021.) ISTANBULSKE PALATE – TURSKO VEČE                                                                  

Doručak. Nakon doručka planiran je fakultativni obilazak Evropskog i Azijskog dijela Istanbula. Naš razgled ćemo započeti sa posjetom tvrđave Rumeli Hisari koja se nalazi na najužem dijelu Bosfora a za koju je sultan Mehmed Osvajač naredio da se sagradi kako bi se kontrolisao trgovački i vojni promet kao priprema za opsadu Carigrada. Tvrđava je dovršena za samo četri mjeseca. Nakon posjete tvrđave vožnju autobusom nastavljamo i prelazimo na Azisjki dio Istanbula. Dolazimo do Kucuksu palate koju je koristilo nekoliko osmanskih sultana iz 19 stoljeća. Ovu prelijepu Baroknu građevinu dizajnirala je arhitekta Baylan, a Osmanski carski način života očito je bio onaj za koji je Sultan trebao mnogo soba, bogato i skupo uređenih, svileni tepisi, boemski kristalni lusteri, talijanski mermerni kamini. Nakon posjete nastavljamo dalje do Beylerbeyi palate. Palača Beylerbeyi je Osmanska carska ljetna rezidencija sagrašena 1860-ih, njenu gradnju naručio je sultan Abudlaziz. Palača izgleda najatraktivnije sa Bosfora odakle se mogu vidjeti njena dva paviljona za kupanje, jedan za žene drugi za muškarce i jedna od najatraktivnijih soba je recepcija koja ima bazen i fontanu. Egipatska podloga, kristalni lusteri iz Francuske kao tepisi iz Hereke su samo mali dio bogatsva koje ova palata ima. Povratak u hotel.             U večernjim satima predlažemo fakultativni odlazak u restoran na „Tursko veče“, tradicionalni program sa orijentalnim plesom i folklorom, u restoranu na brodu ili u restoranu u centru grada (zavisno od dostupnosti). Noćenje.  

4.dan (Subota, 16.10.2021.) KRTSARENJE BOSFOROM-ČAMLIDŽA-PIERR LOTTI-EYUP                                                                                 

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet „Krstarenje Bosforom“ u pratnji lokalnog vodiča. Vozimo se autobusom do luke a zatim slijedi ukrcaj na brod kojim polazimo na nezaboravno krstarenje Bosforom. Uživanje u Zlatnom rogu–najljepčem dijelu Istanbula, Galata mostu, Galata Kuli, džamiji Selimiji,  Dolmabahče palati, Bešiktašu, Ortakoj kvartu, Rumeli hisaru (čuvena bizantijska tvrđava), Jedi kulama (sedam kula)…. Nakon nezaboravnog krstarenja Bosforom nastavljamo panoramsko razgledanje Istanbula te vožnja u Azisjki dio Istanbula i odlazak na vidikovac Čamlidža, gdje ćemo posjetiti novu džamiju i uživati u arhitekturi iste. Zatim odlazimo do poznatog kvarta „Eyup“. U pješačkom dijelu obilaska odlazimo do poznate žičare sa kojom se penjemo na vidikovac „Pier Lotti“ sa kojeg ćemo uživati u najljepšem pogledu na Zlatni rog, popiti kafu ili čaj na poznatoj terasi legendarnog starog kafića i uživati u pogledu. Nakon pauze spuštamo se niz brežuljak kroz Islamsko mezarje, te stižemo do Eyupa, za muslimane najsvetijeg mjesta u Istanbulu. Razgled džamije, turbe Mehmed-paše Sokolovića. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. U večernjim satima predlažemo zajednički odlazak metroom u centar grada, odnosno u kvart „Taksim“. Šetnja poznatom ulicom Istiklal i slobodno vrijeme za šoping i individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.  

5.dan (Nedjelja, 17.10.2021.) ISTANBUL – SARAJEVO                                                              

Doručak. Odjavljujemo se iz hotela. Transfer do aerodroma. Priprema za let broj PC293. Let Istanbul – Sarajevo planiran je u 16.10 sati. Dolazak u Sarajevo planiran je u 17.05 sati. Kraj usluge.

CIJENA ARANŽMANA : 579,00 KM

     U cijenu aranžmana je uračunato:

  • Avio prevoz Sarajevo – Istanbul – Sarajevo (Pegasus airlines)
  • Dozvoljena količina prtljaga 20 kg po osobi + 7 kg ručni prtljag
  • Smještaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u hotelu Grand Marcello 4* (u starom dijelu Istanbula)
  • Posjete prema programu
  • Transfer aerodroma istanbul – hotel – aerodrom Istanbul
  • Pratilac grupe
  • naša organizacija
  • PDV

 

U cijenu aranžmana nije uračunato:

Fakultativni izleti
Sultanahmet

Uključuje : Lokalni vodič

10 Eura
Ulaznica za Topkapi palatu 15 Eura
Istanbulske palate

Prevoz autobusom, lokalni vodič, ulaznice za palate

  40 Eura
Krstarenje Bosforom,Čamlidža, Pier Lotti, Eyup

Uključuje : Prevoz autobusom, lokalni vodič, ulaznicu za brod

  35 Eura
Tursko veče

Uključuje: Prevoz do restorana, večera, folklor, neograničena konzumacija alkoholnih i bezalkoholnih pića

  45 Eura
Napomena: Za realizaciju fakultativnih izleta potrebno je minimalno 25 prijavljenih putnika. Organizator putovanja zadržava pravo promjene termina izvođnjea izleta.

 

Ostale doplate
Polica putničkog zdravstvenog osiguranja

Putnici do 60 godina starosti

Putnici preko 60 godina starosti

 
10 KM
20 KM
Doplata za jednokrevetu sobu 150 KM

 

REZERVACIJA PUTOVANJA : Prilikom rezervacije putovanja potrebno je dostaviti kopiju pasoša te uplatiti aranažman.

Svaki putnik je dužan samostalno provjeriti važnost svojih dokumenata i provjeriti zakonske regulative oko ulaska u države koje su u programu putovanja. Svi putnici su dužni imati validnu policu putničkog zdravstvenog osiguranja. Za ulazak u R.tursku bosanski pasoš mora važiti minimalno 150 dana od dana polaska na putovanje.

Uz ovo putovanje vrijede opšti uslovi putovanja agencije.

Posebna napomena vezana za COVID 19
Za ovo putovanje važe sve preporuke u vezi sa COVID-19. Do datuma polaska na putovanje moguće su promjene uslova putovanja u skladu sa preporukama nadležnih institucija u BiH i inostranstvu odnosno tranzitnih teritorija i zemlje u kojoj se nalazi konačna destinacija iz programa putovanja. U slučaju da propisi vezani uz pandemiju ne dozvoljavaju da se putovanje nesmetano realizuje agencija zadržava pravo promjene termina realizacije putovanja.