Putovanje | Istanbul – Festival lala | 3 polaska

FESTIVAL LALA ISTANBUL

 

4 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* ustrogom centru Istanbula

POLAZAK : 10.04.2023.,                                 POVRATAK : 16.04.2023.,

POLAZAK : 17.04.2023.,                                 POVRATAK : 23.04.2023.,

POLAZAK : 24.04.2023.,                                 POVRATAK : 30.04.2023.,

 U Istanbulu se svakog aprila održava tradicionalni Međunarodni festival tulipana. Svake godine, gradske vlasti Istanbula zasade milione lukovica Tulipana, koje cvjetaju u gotovo svim bojama, pretvarajući grad na Bosforu u čarobni, šareni ćilim. U najpoznatijim parkovima širom Istanbula bit će predstavljena na stotine vrsta tulipana. Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orijentalnoj historiji i tradiciji. Period 18. stoljeća u Osmanskomcarstvu nazivao se „period lala“. Veže  se za vrijeme kada su osmanski sultani i veliki veziri bili pod uticajem Francuske i Evrope, zbog čega je i ljubav prema ukrašavanju vrtova, pogotovo tulipanima, bila izraženija nego u ostalim periodima Osmanske imperije.

 

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan BiH-SRBIJA (BG)

Polazak iz Sarajeva ispred Zemaljskog muzeja u 13:00 satia iz Tuzle sa Glavne autobuske staniceu 16:00 sati. Putovanje prema G.P.Rača uz usputna zaustavljanja radi ulaska putnika. Noćna vožnja preko Srbije i Bugarske sa pauzama po potrebi grupe.

2.dan ISTANBUL

Ulazak u R.Tursku u jutarnjim satima te nastavak voznje pored Edirnea do Istanbula. Dolazak u Istanbul planiran je u podnevnim satima. Smještaj u hotel. Nakon smještaja predlažemo fakultativni obilazak znamenitosti starog grada u pratnji lokalnog vodica :hipodrom, (egipatski obelisk, zmijski stub), Aya Sofija te Sultanahmetova džamija, najpoznatiji vjerski objekat islamskog svijeta. Zatim šetnja do Topkapi palate, rezidencije sultana puna 4 vijeka, mjesto gdje se odlučivalo o sudbini mnogih naroda širom evrope. Posjeta Topkapi Saraj dvorcu(bez ulaznice)gdje su živjeli sultani i odakle su stotinama godina vladali Osmanskom imperijom. Zatim posjeta Aya Sofiji  nekadašnjoj hrišćanskoj crkvi, poslije džamija koja je pretvorena u muzej te ponovno vraćena u svrhu džamije. Nakon obilaska slijedi slobodno vrijeme za šetnju i odmor. Noćenje.

 

3.dan LOCO – ORTAKOY –– CAMLIDZA – PARK EMIRGAN – OUTLET VENEZIA

Doručak. Nakon doručka planiran je fakultativni izlet u pratnji lokalnog vodica. Voznja autobusom do Ortakoyacuvenog kvarta  u Istanbulu. Nakon Ortakoya, Istanbul obilazimo panoramski te prelazimo u Azijski dio Istanbula gdje cemo posjetiti Novu dzamiju Camlica koja je ujedno i vidikovac grada odakle se pruža prelijep pogled na evropski dio Istanbula. Nakon posjete dzamije, nastavljamo panoramski razgled do parka Emirgan gdje ćemo uživati u prelijepim vrtovima sa pogledom na Bosfor. Nastavljamo voznju autobusom do Shopping Outlet Venezia te slobodno vrijeme za soping u radnjama poznatih prendova. Povratak u hotel.Noćenje.

4.dan ISTANBUL KRSTARENJE BOSFOROM – PIERR LOTTI – EYUP – TURSKO VECE

Doručak. Nakon doručka polazak nafakultativni izlet „Krstarenje Bosforom“ u pratnji lokalnog vodiča. Vozimo se autobusom do lukea zatim slijedi ukrcaj na brod kojim polazimo na nezaboravno krstarenje Bosforom. Uživanje u Zlatnom rogu–najljepšem dijelu Istanbula, Galatamostu, Galata Kuli, džamiji Selimiji,  Dolmabahče palati, Bešiktašu, Ortakoj kvartu, Rumeli hisaru (čuvena bizantijska tvrđava), Jedi kulama (sedam kula)….   Nakon nezaboravnog krstarenja Bosforom nastavljamo panoramsko razgledanje dopoznatog kvarta „Eyup“. Penjemo se na vidikovac „Pier Lotti  “ sa kojeg ćemouživati u najl  jepšem pogledu na Zlatni rog, popiti kafu ili čajna poznatoj terasi legendarnog starog kafića i uživati u pogledu. Nakon pauze spuštamo se niz brežuljak kroz Islamskomezarje, te stižemodo Eyupa, za muslimane najsvetijeg mjesta u Istanbulu.Razgled džamije, turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon posjete Eyup povratak u Hotel. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. U veče rnjim satima predlažemo fakultativni odlazak u restoran na „Tursko veče“, tradicionalni program sa orijentalnim plesom i folklorom, u restoranu na brodu ili u restoranu u centru grada (zavisno od dostupnosti).   Povratak u hotel. Nocenje.

5.dan ISTANBUL – BURSA

Doručak. Nakon doručka    polazimo na fakultativni izlet u Bursu,jedan od najljepših gradova u Turskoj. Bursa je i nekadašnja prijestonica Osmanskog carstva. Vožnja autobusom preko Bosfora i prelazak u Azijski dio Turske te putovanje preko novog mosta Hadžiosmana do Burse. Dolazak u Bursu u prijepodnevnim satima. Panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča uz pravi doživljaj Orijenta, krivudave ulice, stare kuće, stara mezarja itd. Dolazimo do najpoznatijeg lokaliteta u Bursi, gdje u laganoj šetnji i pratnji vodiča obilazimo Zelenu džamiju, poznatu kao i džamiju Mehmeda I, te je ujedno dio većeg kompleksa, zeleno turbe–mauzolej mjesto gdjese čuvaju posmrtni ostaci petog osmanskog sultana Mehmeda I, Ulu Cami (velika džamija) koju je sagradio veliki sultan Baya  zid, bazar svile i drugo. Nakon obilaska slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti do sastanka i povratka u Istanbul. Vožnja autobusom do hotela u Istanbulu. Slobodno vrijeme za odmor i idnividualne aktivnosti. Noćenje.

6.dan ISTANBUL – EDIRNE

Doručak. Odjavljujemo se iz hotela i polazimo za Edirne. Dolazak u Edirne u podnevnim satima. Obilazak grada u pratnji vodiča. Džamija Selimija, Eski džamija, zgrada općine i drugo. Slobodno vrijeme za odmor, kupovinu i individualne aktivnosti do polaska prema BiH. Vožnja pravcem Edirne-Sofija–Niš–Beograd uz pauze prema potrebi grupe.

7.dan BiH

Planiran dolazak u BiH u prijepodnevnim satima.Kraj usluge.

 

CIJENA ARANŽMANA 369,00 KM

U cijenu aranžmana je uračunato:

–  prevoz autobusima visoke turističke klase

– Smještaj na bazi 4 noćen ja sa doručkom u hotelu3* u starom dijelu Istanbula–Laleli.

–  Posjete prema programu

–  usluge vodiča tokom putovanja

–  naša organizacija i PDV

 

U cijenu aranžmana nije uračunato: 

Fakultativni izleti

  • Sultanahmet: Lokalni vodič 10Eura
  • Ortakoy+Camlidza + Park Emirgan +Shopping i ukljucuje : prevoz autobusom, lokalni vodic 25Eura
  • Krstarenje Bosforom,PierLotti, Eyup i uključuje : Prevoz autobusom, lokalni vodič, ulaznicu za brod 25Eura
  • Bursa ukljucuje prevoz autobusom, lokalni vodic 30 Eura
  • Tursko veče uključuje: Prevoz do restorana, večera, folklor, neograničena konzumacija alkoholnih i bezalkoholnih pića 45Eura

Napomena: Za realizaciju fakultativnih  izleta potrebno  je minimalno 25 prijavljenih putnika.Organizator putovanja zadržava pravo promjene termina izvođnjea izleta.

Ostale doplate :

Polica putničkog zdravstvenog osiguranja -do 60 godina starosti 14 KM, putnici preko 60 godina starosti 28KM.

Doplata za jednokrevetnu sobu 140KM

Doplata za dodatno sjediste u autobusu 100 KM

Boravišna komunalna taksa uvedena 01.01.2023.(Plaća se na recepciji)

Popusti: Djeca starosti do 12 godina 10% na cijenu aranžmana

NAPOMENA: Cijena aranžmana je kalkulisana na bazi 40 putnika. Ukoliko bude manje prijavljenih možemo realizovati putovanje uz prethodni dogovor sa klijentima o korekcije cijene. Ukoliko dodje do otkazivanja putovanja dužni smo obavjestiti sve klijente koji su izvršili rezervaciju 7 dana prije polaska na putovanje.

REZERVACIJA PUTOVANJA: Prilikom rezervacije putovanja potrebno je dostaviti kopiju pasoša te uplatiti avans u iznosu od 30% od ukupne cijene aranžmana.

 

 

UPOZORENJE: Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Svaki putnik je dužan samostalno provjeriti važnost svojih dokumenata i provjeriti zakonske regulative oko ulaska u države koje su u programu putovanja. Svi putnici su duzni imati validnu policu putničkog zdravstvenog osiguranja. Za ulazak u R.Tursku bosanski pasoš mora važiti minimalno 150 dana od dana polaska na putovanje.

Uz ovo putovanje vrijede opšti uslovi putovanja TA ADE BUS D.O.O.