Turska | Istanbul | 5 dana već od 569KM | 11.05.2022. – 15.05.2022.

ISTANBUL
AVIONOM IZ SARAJEVA

5 DANA / 4 NOĆENJA

TERMIN POLASKA:
11.05.2022. – 15.05.2022.

Istanbul ima povoljan geostrateški položaj, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu – od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu – čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svjetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu a uz to, i u one rijetke koji su podignuti na sedam brda, kojima se pripisuje vječnost kao Rimu, Jeruzalemu, Lisabonu…
Šesnaest vijekova u kontinuitetu bio je prijestonica tri carstva i pozornica krupnih političkih i društvenih zbivanja, u kome su nastala veličanstvena zdanja i spomenici – simboli moći Vizantijskog i Otomanskog carstva. Uz Aja Sofiju, Topkapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine proglašeni su dijelom svjetske kulturne baštine.
Istanbul je danas dinamičan megapolis sa jednom od najvećih stopa demografskog i privrednog rasta u svijetu. Milionski grad je postao krajem 19. stoljeća. Posljednjih godina izgrađeni su metro i novi aerodrom na azijskoj strani, podmorski željeznički tunel ispod Bosfora, uljepšani mnogi kvartovi i podignuti luksuzni hoteli i tržni centri. Obnovljeni su vrijedni spomenici i bogati muzeji, zahvaljujći čemu je Istanbul bio prijestolnica evropske kulture 2010.

 

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 11.05.2022. SRIJEDA, SARAJEVO – ISTANBUL

Okupljanje putnika na međunarodnom aerodromu Sarajevo 2 sata prije leta. Check in, pasoške i carinske formalnosti i prijava na let. Polijetanje za Istanbul planirano je u 11.00 sati. Planirano slijetanje u Istanbul u 13.45 sati. Nakon toga slijedi transfer do hotela. Smještaj u hotel. Slobodno veče. Noćenje.

2. DAN, 12.05.2022. ČETVRTAK, ISTANBUL – SELIMIJA DZAMIJA – SULTANAHMET – KAPALI CARSIJA
Doručak. Nakon doručka planiran je fakultativni obilazak znamenitosti starog dijela u pratnji vodica : Selimija Dzamija, Hipodrom (Egipatski obelisk, zmijski stub), šetnja pored Aya Sofije do Trga Sultanahmet gdje se nalazi SULTAN AHMEDOVA DZAMIJA – najpoznatiji vjerski objekat isliamskog svijeta, jedna od dzamija koja ima sest minareta. Otkrijte zasto nosi naziv plava dzamija. Topkapi palata, rezidencija sultana puna 4 vijeka, mjesto gdje se odlucivalo o sudbini mnogih naroda sirom evrope. Posjeta Topkapi saray dvorcu gdje su zivjeli sultani i odakle su stotinama godina i odakle su stotinama godina vladali Osmanskom imperijom. Dvorac se sastoji od cetri dvorista, zajednicki obilazak u pratnji vodica uz objasnjenje salona u kompleksu. (Ulaznica nije ukljucena u cijenu – placa se prilikom posjete u muzej). Nesto nezaobilazno u Istanbulu, Aya Sofija – nekadasnja crkva a danasnja Dzamija, svojom pojavom ostavlja bez daha i krije mnoge tajne hriscanskog i islamskog svijeta. Nakon obilaska, slijedi posjea jednom od najpoznatijih svjetskih zatvorenih bazara. KAPALI CARSIJA vas mami sa svojim labirintom ulica i tonama zlata i svile izlozenih u brojnim radnjama koje ovo mjesto cine misticno interesantnim.
Slobodno vrijeme za indiidualne aktivnosti. Povratak u hotel. Nocenje.

3.DAN, 13.05.2022. PETAK, ISTANBUL – PANORAMA – ČAMLIDŽA – OUTLET VENEZIA
Doručak. Nakon doručka planiran je fakultativni obilazak muzeja Panorama 1453 u pratnji lokalnog vodiča. Vožnja autobusom do muzeja Panorama 1453 koji je najveći svjetski muzej a ujedno i prvi koji nudi kompletnu panoramu. Unutar muzeja je ogromna kupola na čijih su 360 stepeni oslikani detalji opsade koji posjetioce vraćaju u doba ove historijske bitke. Scene mačevanja, vizantijskih strijelaca kako puštaju strijele sa zidina, vojnika kako salijevaju vruć katran niz zidine, te divovske sprave osmanske vojske. Nastavljamo razgled Istanbula panoramski.

Nastavljamo preko Istanbulskog mosta te prelazimo u Azijski dio Istanbula gdje ćemo posjetiti Novu Džamiju Čamlidža i Vidikovac Čamlidža. Nastavljamo autobusom do Shooping Outlet Venezia te slobodno vrijeme za šoping u radnjama poznatih brendova. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. DAN, 14.05.2022. SUBOTA, KRSTARENJE BOSFOROM – PIERR LOTTI – EYUP – TAXIM – TURSKO VEČE
Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet „Krstarenje Bosforom“ u pratnji lokalnog vodiča. Vozimo se autobusom do luke a zatim slijedi ukrcaj na brod kojim polazimo na nezaboravno krstarenje Bosforom. Uživanje u Zlatnom rogu–najljepšem dijelu Istanbula, Galata mostu, Galata Kuli, džamiji Selimiji, Dolmabahče palati, Bešiktašu, Ortakoj kvartu, Rumeli hisaru (čuvena bizantijska tvrđava), Jedi kulama (sedam kula)…. Nakon nezaboravnog krstarenja Bosforom nastavljamo panoramsko razgledanje Istanbula te do poznatog kvarta „Eyup“. Penjemo se na vidikovac „Pier Lotti“ sa kojeg ćemo uživati u najljepšem pogledu na Zlatni rog, popiti kafu ili čaj na poznatoj terasi legendarnog starog kafića i uživati u pogledu. Nakon pauze spuštamo se niz brežuljak kroz Islamsko mezarje, te stižemo do Eyupa, za muslimane najsvetijeg mjesta u Istanbulu. Razgled džamije, turbe Mehmed-paše Sokolovića.

Nastavljamo odlaskom na Taksim trg, centar zbivanja i noćnog života u Istanbulu. Šetnja najdužom i najpoznatijom ulicom u istanbulu, Istiklal ulicom gdje ćete naći mnoge poznate svjetske brendove i kupovati po sniženim cijenama. Na kraju ove ulice nalazi se čuvena Galata kula koja pruža nezaboravan pogled na Zlatni Rog. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. U večernjim satima predlažemo fakultativni odlazak u restoran na „Tursko veče“, tradicionalni program sa orijentalnim plesom i folklorom, u restoranu na brodu ili u restoranu u centru grada (zavisno od dostupnosti). Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN, 15.05.2022. NEDJELJA, ISTANBUL – SARAJEVO
Doručak. Nakon doručka slijedi odjava iz hotela i transfer do aerodroma. Let za Sarajevo planiran je u 16.15h i dolazak u Sarajevo je planiran u 17.10h. Kraj usluge.

Cijena: 569,00 KM
(Cijena kalkulisana na bazi minimalno 25 putnika)

CIJENA OBUHVATA:

– Avio prevoz Sarajevo–Istanbul–Sarajevo (Pegasus airlines)
– Prtljag 20 KG + 7 KG ručni prtljag
– Sve aerodromske takse
– Smještaj u hotelu 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom (kvart Laleli/Aksaray)
– Usluge pratioca grupe
– Bus transfer sa aerodroma do hotela i nazad u Istanbulu

– Troškovi rezervacije i organizacije putovanja
– PDV

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

• Međunarodno putničko-zdravstveno osiguranje 10,00 KM po osobi do 60 godina starosti a 20,00 KM po osobi za osobe starije od 60 godina.
• Muzej Panorama, Čamlidža i outlet Venezia 25 € po osobi
• Sultanahmet + Selimiya dzamija 15 €
• Ulaznica za muzej Topkapi
• Krstarenje Bosforom, Pier Loti, Eyup i Taksim 35 € po osobi
• Tursko veče 40 € po osobi

Popusti : Djeca starosti do 12 godina ostvaruju popust 10% na cijenu aranžmana.
Napomena : Cijena aranžmana je kalkulisana na bazi minimalno 30 putnika. Ukoliko bude manje prijavljenih putnika možemo realizovati putovanje uz prethodni dogovor sa klijentima o korekciji cijene.
Napomena : Za realizaciju fakultativnih izleta potrebno je minimalno 20 prijavljenih putnika. Organizator putovanja zadržava pravo promjene termina izvođenja izleta.
Rezervacija putovanja : Prilikom rezervacije potrebno je dostaviti kopiju pasoša te uplatiti avans u iznosu od 200 KM ostatak najkasnije 10 dana do polaska na putovanje. Uplatom akontacije putnik potvrđuje da je pročitao i prihvatio program putovanja. 
Upozorenje : Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Svaki putnik je dužan samostalno provjeriti važnost svojih dokumenata i provjeriti zakonske regulative oko ulaska u države koje su u programu putovanja. Za ulazak u R. Tursku bosanski pasoš mora važiti minimalno 150 dana od dana polaska na putovanje. Svi putnici su dužni imati validne putne isprave. Za ovo putovanje potrebno je imati biometrijski pasoš.

Važne napomene :
Satnice letova navedene u planu i programu putovanja ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
Fakultativni izleti se organizuju od strane lokalnih agencija i Transturist nije u mogućnosti da utiče na stvari van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
Posebna napomena vezana za COVID 19
Za ovo putovanje važe sve preporuke u vezi sa COVID-19. Do datuma polaska na putovanje moguće su promjene uslova putovanja u skladu sa preporukama nadležnih institucija u BiH i inostranstvu odnosno tranzitnih teritorija i zemlje u kojoj se nalazi konačna destinacija iz programa putovanja. U slučaju da propisi vezani uz pandemiju ne dozvoljavaju da se putovanje nesmetano realizuje agencija zadržava pravo promjene termina realizacije putovanja.
Pravila putovanja u COVID uslovima su promjenjiva i u toku samog putovanja može doći do promjene na što Transturist ne može da utiče.
Uz ovo putovanje vrijede opšti uslovi putovanja agencije.

INFORMACIJE I REZERVACIJE NA 061 103 832, 035 645 979 ILI LIČNO U POSLOVNICI NA AUTOBUSNOJ STANICI U SREBRENIKU.